شمار کاربران تلفن همراه بیش از افرادی است که به آب سالم دسترسی دارند
آینده نگر
استفاده از آب سالم و تصفیهشده یک ضرورت است زیرا میتواند سلامت مردم را تحت تأثیر قرار دهد ولی توجه به این مسئله کم شده است. استفاده از آب تصفیه شده و بهداشتی یکی از نیازهای انسانها در قرن تازه میلادی است. این مسئله که از مصادیق توسعه است و در سالهای اخیر به عنوان یکی از اهداف اولیه و اصلی سازمان ملل معرفی شده است، هنوز در بسیاری از کشورها معضلی جدی است.
مطالعات انجام شده توسط سازمان ملل متحد نشان داده است در سال ۲۰۰۰ میلادی کمتر از ۶۰ درصد از مردم دنیا به آب سالم و تصفیهشده برای شرب و شستوشو دسترسی داشتهاند و در سال ۲۰۰۸ میلادی سهم این افراد به بالغ بر ۶۳ درصد رسید. یعنی ظرف ۸ سال تنها ۴ درصد بر شمار افراد برخوردار از آب سالم افزوده شد. در سال ۲۰۱۶ میلادی سهم افرادی که از آب سالم استفاده میکردند به کل جمعیت زمین به ۷۰ درصد رسید. این نرخ پایین رشد تأمین آب سالم برای مردم دنیا یک مشکل جدی است. شمار زیادی از مردم دنیا در سالهای اخیر به دلیل بیماریهای مربوط به آب جان خود را از دست دادهاند و بسیاری به بیماریهای لاعلاج مبتلا شدهاند. به همین دلیل است که سازمان ملل تأمین آب سالم را در برنامه خود قرار داده است.
نکته جالب اینجاست که در همین بازه مورد مطالعه یعنی در فاصله سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ میلادی، سهم افرادی که به تلفن همراه دسترسی داشتهاند با سرعت بالایی رشد کرده است. در سال ۲۰۰۰ میلادی تنها ۱۲ درصد از مردم دنیا از خدمات تلفن همراه استفاده میکردند در حالی که در سال ۲۰۱۶ میلادی ۹۷ درصد از مردم از این سرویس برخودار بودند. یعنی مردمی که حتی برای تأمین نیاز اصلی و اولیه خود یعنی آب سالم شرب و شستوشو با مشکلات زیادی روبهرو بودند میتوانستند از تلفن همراه استفاده کنند.
کدام مهمتر است؟
در وبلاگ رسمی سازمان ملل آمده است: مقايسه این آمارها نشان میدهد که امکان خدماترسانی به تمامی مردم وجود دارد ولی انگیزه لازم برای این کار هنوز چندان قوی نیست. شرکتهای بزرگ بیش از اینکه به سلامت مردم اهمیت بدهند به سودآوری حاصل از ارائه خدمات موبایل اهمیت میدهند. البته بیش از اینکه شرکتها در این زمینه مقصر باشند این دولتها هستند که هنوز بر اهمیت این مسئله صحه نگذاشتهاند. مطالعات نشان داده است بیشترین سهم از افرادی که به آب شرب سالم دسترسی ندارند در کشورهای افریقایی و کشورهای جنگزده آسیایی ساکن هستند. کمتر از ۵۰ درصد مردم افریقا به آب سالم دسترسی دارند در حالی که همه آنها از خدمات تلفن همراه استفاده میکنند. دسترسی به آب سالم و تصفیهشده برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری وبا و دیگر بیماریهایی که از طریق استفاده از آب ناسالم در بدن ایجاد میشود یک ضرورت است و خطر بيماري و مرگ را در میان کودکان کاهش میدهد.
در کشورهای جنوب صحرای افریقا ۵۸ درصد از مردم به آب دسترسی دارند اما نیمی از این افراد هستند که از آب سالم و تصفیهشده استفاده میکنند. در واقعیت کیفیت آبی که در دسترس مردم این کشورها قرار دارد برای شستوشو مناسب است ولی با نوشیدن آن احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف وجود دارد.
در کشورهای افغانستان، هاییتی، گینه نو و جزایر سلیمان کمتر از ۶۵ درصد مردم به آب سالم دسترسی دارند و این مسئله باعث شده است تا بیماریهای زیادی گریبانگیر مردم در این کشورها شود. سازمان ملل در این گزارش آورده است بین فقر و دسترسی به آب سالم رابطه مستقیم وجود دارد. در کشورهای فقیر مردم امکان استفاده از آب سالم را ندارند ولی در کشورهای ثروتمند خدمات تأمین آب سالم و تصفیهشده در اختیار مردم است. در درجه اول دولتها از بودجه لازم برای ارائه خدمات شهری و سیستم تصفیه آب برخودار هستند و در درجه دوم مردم به دلیل آگاه بودن از عوارض استفاده آب ناسالم، از دولت این مطالبه را دارند.
ایران در وضعیت خوبی است
ایران در میان کشورهایی قرار دارد که بالغ بر ۹۰ درصد از مردم به آب سالم دسترسی دارند و این موفقیتی بزرگ برای تأمین سلامت مردم در این کشور محسوب میشود. این امکان در کشوری که در منطقه گرمسیری و کمآب قرار دارد نشان از موفقیت در اجرای سیاستهای توسعه اقتصادی و انسانی است.
در پایان باید گفت که در دنیا ۶ نفر از هر ۱۰ نفر از از تجهیزات تصفیه آبی استفاده میکنند که مدیریت درستی روی آنها وجود ندارد و به همین دلیل آبی که از این مراکز خارج میشود و در اختیار مصرفکننده نهایی قرار میگیرد از سلامت کافی و کامل برخوردار نیست و احتمال انتشار بیماری در این زمینه را دارد.